Asbestemming

Asbestemming

Na de crematie wordt de as bewaard in een speciale asbus. Daarop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. Na de crematie wordt de asbus in een voor de nabestaanden niet toegankelijke, algemene nis geplaatst voor de wettelijke verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Dit is een regel van de overheid. Na deze periode kan de as de uiteindelijke bestemming krijgen. Het zijn de nabestaanden die deze uiteindelijke asbestemming bepalen. De asbestemming is niet altijd van tevoren bekend, het kan namelijk te emotioneel zijn om tijdens het regelen van de uitvaart daarover na te denken. Daarvoor is de algemene nis voor een half jaar beschikbaar en kunnen de nabestaanden in alle rust nadenken over de definitieve asbestemming.

Verstrooien op het crematoriumterrein

De as kan worden verstrooid op het strooiveld van het crematorium. Dit gebeurt door de medewerkers van het crematorium. De nabestaanden kunnen daarbij aanwezig zijn. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan de uitvaartondernemer. Het crematorium zal u berichten wanneer de asverstrooiing heeft plaatsgevonden.

Verstrooien op de begraafplaats

De as kan worden verstrooid op een begraafplaats bij u in de buurt, desgewenst in uw aanwezigheid. Ook dit moet aangegeven worden aan de uitvaartondernemer. Vraag vooraf wat de asverstrooiing op de begraafplaats kost, per begraafplaats kan de prijs van de asverstrooiing namelijk erg verschillen.

Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur

Wilt u dat de as wordt verstrooid op een speciaal plekje in de natuur? Ook dat is mogelijk. De beste manier is om aan de uitvaartondernemer aan te geven dat u de as mee naar huis wilt nemen. Na de wettelijke verplichte bewaartijd van 30 dagen ontvangt u een bericht dat de as tot uw beschikking is. Het crematorium zal met u een afspraak maken wanneer u de as kunt komen afhalen. Het ophalen van de as kan ook door/via de uitvaartondernemer gebeuren. U kunt samen met degenen die een dierbare band met de overledene hadden een ritueel van de asverstrooiing maken. Houd dan wel rekening met de eventuele regels die voor de betreffende gemeente gelden.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van het Herinneringsbos. Deze bevindt zich op het prachtige landgoed Hees, vlakbij Soest. Hier in de vrije natuur kan de as van de overledene, op een zelf gekozen plekje worden begraven of verstrooid. Zo geeft men de as terug aan de natuur. Als tastbare herinnering kan op deze plek zelfs een boom worden geplant (www.herinneringsbos.nl).

Verstrooien op zee per schip

Wilt u dat de as wordt verstrooid op zee dan kan dat natuurlijk ook. Vanuit diverse havens aan de Nederlandse kust vertrekken ongeveer 6 keer per jaar de boten met de asbussen van de overledenen die op zee verstrooid willen worden. Meestal gebeurt dit zonder aanwezigheid van de familie. Wilt u toch bij de asverstrooiing op zee aanwezig zijn, dan kan er voor de familie apart een boot worden gehuurd. De afspraak kan dan gemaakt worden met het crematorium, vraag echter vooraf naar de prijs van de huur van de boot. Wilt u zelf een boot regelen dan is die mogelijkheid er natuurlijk ook (zie de websites: www.asverstrooiing.nl, www.emetha.nl).

Verstrooiing per ballon

Een mooie manier om afscheid te nemen is asverstrooiing per ballon. De as wordt in een heliumballon gedaan, losgelaten en zweeft hoog over het land naar de wolken (www.laatstevlucht.nl, www.hemelvlucht.nl).

De urnentuin

Op diverse begraafplaatsen kan men de urn in de urnentuin laten plaatsten. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats.

De urn mee naar huis nemen

Daar de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as in een urn mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de urn ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden.

Verstrooien in het buitenland

Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus worden afgegeven en de buitenlandverklaring, bij de asbus moeten bewaren.

De as bewaren in een sieraad

Er zijn sieraden waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring of een medaillon (www.asbestemming.com). De as kan worden verdeeld over een aantal sieraden (bijvoorbeeld voor elk kind een sieraad). Ieder crematorium kan u daar de nodige informatie over geven. Zie ook de website www.gedenksieraden.nl.

Kosten

Aan alle manieren van asverstrooiing zijn kosten verbonden, u kunt hiervoor informatie bij ons opvragen.

2017-09-24T15:05:09+02:00

Share This Post, Choose Your Platform!